Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Γαστρονομικό ταξίδι στο Καστανόφυτο

 Τρεις στάσεις στην ύπαιθρο της Καστοριάς, ένας παράδεισος εκλεκτών αγαθών. Αλήθεια, πόσα από αυτά φτάνουν στο τραπέζι μας;


Πλούσια τα ελέη της Καστοριάς! Σε ένα διήμερο οδοιπορικό στην ύπαιθρό της, συναντήσαμε ανθρώπους που μοχθούν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και παράγουν θαυμαστά προϊόντα, από κάστανα και οπωρικά μέχρι φημισμένα φασόλια και μήλα. Κάθε στάση ήταν και μια έκπληξη, αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη από όλες ήταν ο σημαντικά μεγάλος αριθμός γυναικών που ασχολούνται με τη γη αλλά και με τη μεταποίηση των προϊόντων τους. Όλοι, γυναίκες και άντρες, μας υποδέχτηκαν με σπάνια ευγένεια και φιλοξενία, μοιράστηκαν χαρές και ανησυχίες και μας κέρασαν γενναιόδωρα τα καλούδια τους τόπου τους.

Στάση 1η: Καστανοχώρια, εκεί που οι καστανιές έχουν ονόματα

Στις πινακίδες του δρόμου που ανηφορίζει τα δάση του Βοΐου, τα ονόματα όπως Καστανόφυτο και Πολυκάστανο δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας: οδεύουμε προς τα Καστανοχώρια Καστοριάς, διασχίζοντας ένα δάσος ντυμένο με όλα τα φθινοπωρινά χρώματα των βουνίσιων φυλλοβόλων. Το Καστανόφυτο εμφανίζεται μέσα από την παγωμένη ομίχλη που κυλιέται ανάμεσα στα βαριόχτιστα πέτρινα σπίτια, άδεια τον χειμώνα. Όμως, στο κοινοτικό γραφείο μάς περιμένει ο πρόεδρος του χωριού, Άγγελος Κάρτζος, με μια χούφτα πρόθυμους συγχωριανούς, με φουλαρισμένη ξυλόσομπα, καυτό καφέ, μήλα και γλυκά – κεράσματα για μουσαφιραίους όπως του λόγου μας. Ωστόσο, βασιλιάς εδώ πάνω είναι τα κάστανα, τα «λιουπέσκαϊα», όπως τα λένε. «Τα κάστανά μας είναι ελεύθερα στη φύση τους, γι’ αυτό είναι και τόσο νόστιμα», λέει ο πρόεδρος.


Η κυρία Νίκη Κύρου και ο σύζυγός της Θανάσης, στο προαύλιο του εγκαταλειμμένου δημοτικού σχολίου Καστανόφυτου (σήμερα λειτουργεί ως πλούσιο λαογραφικό μουσείο).

Μικρά, πεντανόστιμα, τα ντόπια κάστανα είναι σκέτο λουκούμι τόσο βρασμένα όσο και ψητά.

Ο κύριος Σάκης Ιανόπουλος στραγγίζει σε ένα μεγάλο καλάθι μια γερή δόση βρασμένα κάστανα. Το βράσιμό τους, παλιότερα, γινόταν στο «γκιούμι», ένα λαγήνι από κασσίτερο, που άφηναν στην πυροστιά στο τζάκι ή πάνω σε μια αναμμένη μασίνα ή ξυλόσομπα.

Τα μικρά, ολόγλυκα κάστανα των Καστανοχωρίων του Βοΐου ψήνονται με τέχνη στα ξύλα, πάνω σε μια λαμαρίνα με τρύπες, την «ψήστρα», μέχρι να καψαλιστεί η φλούδα τους.

Ένα αξέχαστο κέρασμα μας επιφύλασσαν κάτοικοι του Καστανόφυτου. Από αριστερά: η Ανθούλα Κάρτζου, η δημοσιογράφος του Γαστρονόμου Βιβή Κωνσταντινίδου, η Νίκη Κύρου και ο σύζυγός της Θανάσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άγγελος Κάρτζος, η Βασιλική Ιανοπούλου και ο Σάκης Ιανόπουλος.

Αναλυτικά το άρθρο του Γαστρονόμου


Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βιβή Κωνσταντινίδου, δημοσιογράφο στο περιοδικό ¨Γαστρονόμος¨ (εφημερίδα Καθημερινή)  για το υπέροχο άρθρο της και τον κ. Στέλιο Παπαρδελά για τις υπέροχες φωτογραφίες!! 

Ευχόμαστε να έχετε πάντα τις επιτυχίες που τόσο αξίζετε!!